İrlanda Yosunu: Chondrus Crispus

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Bu yazımızda deniz kadayıfından bahsedeceğiz. Deniz kadayıfı hem tıbbi amaçlarla hemde kozmetololojik amaçlarla kullanılmaktadır. Balgam sökücü, nefes darlığı, nezle, öksürük gibi rahatsızlıklarda kullanımını anlatacağız.

Chondrus Crispus ( İrlanda Yosunu )

İrlanda Yosunu: Chondrus Crispus

Deniz kadayıfı, adından da anlaşıldığı gibi özellikle açık denizlerde yetişen ama Atlantik okyanusu ve İrlanda sahillerinde yoğunlukla bulunan bir deniz bitkisidir. Süngerimsi yapısının içinde bir çok vitamin ve yararlı mineral bulunan deniz kadayıfı hem tıbbi amaçlarla hemde kozmetololojik amaçlarla kullanılabilmektedir.  Denizden özel olarak toplanan deniz kadayıfları öncelikle arıtılmak maksadıyla defalarca yıkanmalıdır Ancak en tamiz arıtma yöntemi süt yada ıhlamurla beraber kaynatılmalı ve ardından güneşte kurutulmalıdır. Böylece sarımsı-beyaz renkli dar şeritler halinde tel kadayıfına benzer görüntü alır. Tıpbi amaçla ilk defa 1831'de irlanda'da kullanılmaya başlandığı bilinen deniz kadayıfı bu amaç dışında ayrıca bazı şurupların berraklaştırılmasında ve yapıştırıcı madde olarak da tüketilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda içeriğinde; Müsilaj, karbonhidratlar ve az miktarda iyot, brom, sodyum, potasyum, magnezyum mevcuttur.

Deniz Kadayıfı Hangi Hastalıklarda Kullanılmalıdır ? 


Balgam: İçerisinde bulunan brom bileşikleri öksürüğü keser. Denizkadayıfı, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse balgam söktürür.

Nefes Darlığı: Denizkadayıfı, sinirli ot ve Biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Gastrit- Ülser: Denizkadayıfı, ıhlamur, kekik, Nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karnına içilmeye devam edilir.

Nezle: Denizkadayıfı, sütle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Öksürük: Denizkadayıfı, sütle beraber kaynatılıp içilirse öksürüğe faydalıdır.

Göğüs Yumuşatıcı: Deniz kadayıfı, sütle beraber kaynatılıp salep katılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Kırışıklık: Denizkadayıfı, losyon yapılıp cilde gece yatarken sürülür.

Deniz Kadayıfı Nasıl Kullanılmalıdır ? 



Eğer kendi elde ettiğiniz deniz kadayıflarını kullanmak istiyorsanız öncelikle bir kap içerisinde su ile yarım saat ısıtılmalı ve elde edilen difüzyon tülbentten geçirilerek içime hazır hale getirilir. Burada yeterliliği deniz kadayıfının pelte kıvamına gelmesinden anlayabilirsiniz.

İçeriğinde yoğun bulunan brom bileşikleri sebebi ile öksürük refleksini ortadan kaldırarak öksürüğü keser ve göğsü yumuşatır. Ayrıca ishale karşı da kullanılabilir. 20 gr. kuru deniz kadayıfı 1 lt. suda kaynatılarak günde 3 bardak içilir. Müsilajın yumuşatıcı etkisi ülserin tahriş ettiği dokularda da da fayda sağlar. Bu etkisi sebebiyle Gastrit ve mide ülserinde tıbbi tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir.


Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

İrlanda Yosunu: Chondrus Crispus
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş